Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cikkek, érdekességek, bejegyzések

Az autizmus az Access Consciousness® nézőpontjából   

                                        

Vannak gyerekek, akik speciális igénnyel jönnek világra. Az Access Consciousness  X-Men-eknek hívja őket. Hiszen, mi van akkor, ha minden „fogyatékosság” egy valójában fel nem ismert képesség, amit még nem ismertünk el?

Amikor azt mondjuk, hogy egy Bars®-kezelés hozzájárulhat pl. egy autista gyermek életéhez, akkor mi nem akarjuk “megjavítani” őket. Viszont hozzájárulás lehetünk nekik abban, hogy elismerjék a képességeiket, és könnyedebben éljenek egy olyan fizikai világban, ahol folytonosan megítélik vagy sajnálják őket.

Olvassátok a témáról Susanna Mittermaier Access Consciousness® facilitátor

 

51oqlrg3esl.jpg

 

 
   

írását, aki a megszokottól teljes mértékben más nézőpontból mutat rá az autizmus sajátosságaira. Lehet, hogy hozzám hasonlóan egyik döbbenetből esel a másikba? S hozzájárulás lesz a Te életedhez akkor is, ha egyáltalán nem ismersz autistákat.

Fordította: Békési Veronika

 

“Ebben a valóságban az autizmust fogyatékosságként kezelik.

Ha felütjük az Amerikai Pszichiátriai Társaság által kiadott kézikönyvet (DSM IV:-CODES), számos dolgot sorol fel, amiben az autisták korlátozottak, pl. minőségi eltérés a társas kapcsolatokban, a kommunikációban, és korlátozott, ismétlődő, leegyszerűsített viselkedési minták.

Mi van, ha az autizmus egy teljesen más működési forma, ami túlmutat a gondolatok, érzések, érzelmek polaritásán? Mi van, ha tanulhatunk az autista működési formákból?

Klinikai pszichológusként autista gyermekekkel és felnőttekkel dolgozom, és ez feje tetejére állított bennem mindent, amit az iskolában tanultam. Az autista emberekkel való találkozás arra sarkallt, hogy mindent tegyek félre, amit megtanultam, és nyíljak meg egy teljesen új világra.

Pszichológusként gyorsan világossá vált számomra, hogy az, hogy az autisták korlátozottak, egyrészt nem állja meg a helyét, másrészt nem ad teret a nagyobb lehetőségek megteremtésének. Arra kértek, legyek én magam a kérdés. Mi történik itt valójában? Ez valóban egy fogyatékosság? Mi az, aminek tudatában vagyok itt? Mire képesek az autisták, ami semmire nem hasonlít, amivel eddig dolgom volt?

Ami mindig is meglepett az az, hogy az autizmus diagnózisa milyen nagymértékben születik a képességek hiányának nézőpontjából. A diagnózis azt írja le, hogy ezen valóság  szemszögéből nézve mire képesek, és mire nem képesek az autisták. Úgy írja le az autizmust, mint a kommunikációra való képtelenséget, érzelmek és érzések hiányát, a társadalmi érintkezés nehézségeit. A gondolatok, érzelmek, érzések ennek a valóságnak (világunknak) értékes elemei. Ezeken keresztül határozzák meg magukat az emberek, jelentést kapcsolnak ahhoz, hogy kik ők valójában, és miért teszik azt, amit tesznek.

Mi van, ha ennél sokkal többek vagyunk? Mi van, ha sokkal többet tudunk, mint amit el tudunk gondolni? Mi van, ha sokkal többet érzékelünk, mint érzünk? Mi van, ha sokkal többek vagyunk, mint az érzelmeink? Mi van, ha sokkal több dolog van, amit befogadhatnánk, mint gondoljuk? Ez az, amire az autizmus tanítani akar?

Minden most van!

Autisztikus azt jelenti, hogy befogad minden információt, információt minden élő és élettelen dologról anélkül, hogy a gondolatok, érzések, vagy érzelmek szűrőjén átengedné. Ez egy nem lineáris módja a működésnek. Minden egyszerre történik és az idő nem létezik! Minden most van! Képzeld el, hogy a természetben vagy, leengeded a falaidat, és megengeded magadnak, hogy mindent befogadj, kategorizálás, tudatos mérlegelés nélkül,  mindent. Vedd észre, ez milyen nyugodttá tesz. Vedd észre, milyen könnyen fogsz fel mindent. Ez az autisztikus létezés. Ha átgondolnád, mi mindent észlelsz, sokkal lassabb lenne.

Az autisztikus szó a görög „autos”- ból ered, ami azt jelenti, „én”. Ezt később „morbid öncsodálatnak” és „visszahúzódásnak” fordították. A kérdés az, mi van, ha az autizmus nem jelent morbid kíváncsiságot önmaga felé, sem visszahúzódást, hanem azt a képességet, hogy mindenben önmagát fogadja be. Ha az autista olyan lény, akinél a gondolatok, érzések és érzelmek által kreált elkülönülés nem értelmezhető.  Amit gondolunk, ítélünk, kiszámítunk, eldöntünk, az hozza létre a különválást attól, ami valójában van, és ami valójában lehetséges. Nem szűrni meg az információt a gondolatok, érzések, érzelmek által, mindennel együtt lenni, és mindent befogadni. Minden az ellenkezője annak, aminek látszik, semmi sem az ellenkezője annak, aminek látszik. Minden az ellenkezője annak, aminek látszik, semmi sem az ellenkezője annak, aminek látszik. És még egyszer!

Minden az ellenkezője annak, aminek látszik, semmi sem az ellenkezője annak, aminek látszik. Ha az agyad kezd kicsit összegabalyodni, miközben ezt olvasod, ne aggódj! Nagyon is helyénvaló! Arra invitállak, hogy fedezz fel egy másik lehetőséget, hogy hozzáférj ahhoz, amit valójában tudsz, ami a logikán túl van! Készen állsz? Szóval mi van, ha az autisztikus létmód egy olyan magasabb szintje a létezésnek, ami együtt létezik mindennel, elkülönülés és visszahúzódás nélkül, anélkül, hogy az értelmünkön és érzelmeinken keresztül boncolgatnánk, analizálnánk?

Mi van, ha a valódi visszavonulás attól, ami van, visszavonulás a világtól éppen az, amikor lefordítjuk azt, ami van érzésekre, érzelmekre, gondolatokra? Te melyiket választanád?

A KÉRDÉS AZ: Mi késztet bennünket arra, hogy az autizmust hibaként, fogyatékosságként határozzuk meg, amit meg kell változtatnunk?

Ha próbáljuk az autistákat a lineáris modell szerint működésre bírni, egy világban, ahol ok és okozat van, ahol az idő számít, ennek számukra nincs értelme! Ez olyan, mint egy kerek labdát beleszuszakolni egy szögletes dobozba. Sosem fog beleilleni. Ha arra próbálunk rávenni egy autisztikus embert, hogy érezzen, az rendkívül frusztráló neki. Miért? Mert számukra az érzelmeknek nincs értelme. Az érzések nem relevánsak a világukban. A KÉRDÉS AZ: Mi késztet bennünket arra, hogy az autizmust hibaként, fogyatékosságként határozzuk meg, amit meg kell változtatnunk?

Az autisztikus emberek nagyon is tisztán kommunikálnak.

Ha az autizmust tanulmányozzuk, megtudjuk, hogy az autisztikus emberek korlátozott módon kommunikálnak. Később kezdenek beszélni, mint a többi gyerek, és hogy a közlésmódjuk leegyszerűsített. Mi van, ha a kommunikáció elsődlegesen nem verbális? Amikor autistákkal dolgoztam, én azt találtam, hogy nagyon is tisztán kommunikálnak. Az, ahogy az információt feldolgozzák, rendkívül gyors, és azt igényli, hogy a körülöttük élők felvegyék a ritmust.

Gondolkodni, érezni, kommunikálni nagyon lassú, ha szavakkal tesszük. Próbáld ki! Mondd, hogy „alma”! Most gondold, hogy „alma”! Melyik volt a gyorsabb? Az azonnali képi megjelenítése a dolgoknak, és egy időben sok dolognak, ez az, ahogy az autisztikus emberek feldolgozzák az információt. Olyan, mintha menne egy film a fejedben, aminek minden kockáját a mostban mutatnák, egyszerre.

Ha egy autista hall minket beszélni, neki az rendkívül lassú. Ő ezt hallja:” i  d  e  a  d  n  á  d  a  s  ó  t”? El tudod képzelni, milyen frusztráló egész nap csigalassúsággal beszélő embereket hallgatni és hogy hogyan vezetnek ezek a dühkitörésekhez? Jelen lenni az autista emberekkel és tudatában lenni, hogy mi  is történik a pillanatban, lehetővé teszi, hogy tisztán felfogd, mit is közvetítenek feléd. Úgyhogy legközelebb, ha egy autistával kommunikálsz, szavak használata helyett küldj mentális képeket arról, amit szeretnél, ha megtennének. Kísérletezz és játssz a kommunikáció különböző módjaival.

Szóval: Milyen fantasztikus képességekkel rendelkeznek az autisták? Milyen autisztikus képességed van NEKED, ami, azáltal, hogy elismered az autistákat annak, amik,  hozzásegíthet, hogy jobban megélhesd magad?”

Az eredeti cikk angol nyelven ITT olvasható

 

                                       

 

Cikkek

HOGYAN HASZNÁLD A KÁOSZ EREJÉT A TEREMTÉSHEZ?

„Az az elképzelésed, hogy a rend az jó, a káosz pedig rossz,” mondta Dr. Dain Heer. Azt gondolod, hogy a káosz az nem tudatos? Azt gondolod, hogy a rend az tudatos?

 

Mit választasz,ami megteremti a szegénységedet?

TE HOGYAN PRÓBÁLOD BEBIZONYÍTANI, HOGY NEM SZERETED A PÉNZT? 

csalad.jpg

 

A betegség a lélek jelzése

A betegséget nem legyőzni kell, hanem megérteni.és elfogadni. Amikor megértjük, hogy honnan jött a betegség, mi alakította ki bennünk, akkor azt is tudni fogjuk, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy a valódi okot megszüntethessük, ennél fogva a természetes gyógyulási folyamat beinduljon.

 

Angyalok jelenlétének érzékelése

Hogyan érzékeld az angyalok jelenlétét a közeledben? Honnan tudod, hogy megjelentek? Miket tapasztalhatsz közben? 

 

Tudományos eredmények: a masszázs hatása az izomlázra

A masszázs egy kimerítő edzés után kétség kívül jól esik és úgy érezzük, csökken a fájdalmunkt és mintha az izmaink is könnyebben regenerálódnának. Sokan – köztük atléták és orvosok – azon az állásponton voltak eddig is, hogy a masszázs csökkenti a gyulladást, serkenti a vérkeringést és csökkenti az izomfeszültséget. De mostanáig senki nem tudta bizonyosan, miért is van a masszázsnak ilyen hatása.

 

Milyen inspiráció lehetsz a világban?

Mi van, ha sokkal-sokkal nagyszerűbb vagy annál, mint amit eldöntöttél?

 

Hányféleképpen próbáltad már megváltoztatni az anyagi helyzetedet?

Hányféleképp próbáltad már megváltoztatni az anyagi helyzetedet?Hogy működött? Hajlandó lennél valami mást kipróbálni, még ha furcsán hangzik is?

 

A kérdezésben rejlő erő

A kérdezés egy hatalmas eszköz, hogy újra felfedezzük, hogy kik is szeretnénk igazán lenni, mit is szeretnénk igazán az életben és hogy tovább bővítsük annak tudatát, hogy mi más is lehetséges az életben számunkra. 

 

Hogyan találjunk magunknak pasit és hogyan tartsuk meg

Itt van 5 ötlet, ami segít abban, hogy kitaláld, hogyan táplálj és tarts meg magadnak egy pasit ebben a mocskos világban

 

Milyen lenne, ha elvárások nélkül élnéd az életed?

Hányszor vetted magadat azon, hogy mások kivetítéseinek és elvárásainak rabja? Hányszor csalódtál emberekben, mert nem feleltek meg elvárasaidnak? 

 

Orvos, természetgyógyász a tudatosságról és az Access Consciousness ® módszerről

riportban gyakorlati példákat is hallhatnak, akik úgy érzik,javítani szeretnének az életminőségükön.

 

Ha igazán önmagad lennél, ki lennél?

 A legtöbben csak az árnyékát élik annak, akik valójában lehetnének.....Visszatartják a világtól, ha kiszabadítanák,nem csak a saját életüket, hanem az egész világot változtatná meg!

 

Az engedély csapdájában

Az engedélyre várakozás arról szól, hogy nem tudjuk, hogy értékesek vagyunk, hacsak másvalaki nem mondja.

 Az is hozzátartozik, hogy egy önkényes szabvány alapján méred magad, és ennek még talán a tudatában sem vagy.

Az igazság az, hogy az egyetlen személy, aki engedélyt adhat neked, te magad vagy! Te vagy az egyetlen, aki tudhatja,

hogy aki vagy, amit teszel vagy mondasz, működik-e neked, és egybevág-e azzal, aki szeretnél lenni.

 

Kulcs a csodálatos párkapcsolathoz

Mennyire töltötted azzal az idődet életedben, hogy csodálatos kapcsolatok után kutass? mennyi időt töltöttél a neked nem megfelelő, nem működő kapcsolatban, csak azért, hogy kapcsolatban legyél?